A Microsoft megállapodott a tenger alatt tárolt CO2 kifizetéséről

A Microsoft Corp. kreditet vásárol a két dán erőműben leválasztott, majd az Északi-tenger alatt tárolt CO2-ért annak jeleként, hogy a vállalati kibocsátás-csökkentési célok elősegíthetik a szén-dioxid tárolási technológiát.

A technológiai óriásnak az Orsted A/S-vel kötött megállapodása segítette a szolgáltatót abban, hogy a dán kormánytól támogatást szerezzen a biomassza-tüzelésű erőművek CO2-csapdájához. Ez kulcsfontosságú lépés egy olyan technológia kibővítésében, amely kulcsfontosságú lesz Európa számára, hogy elérje célját, a nettó nulla kibocsátás 2050-re.

“Ez egy olyan magáncég kombinációja, aki felveszi a hiteleket, majd egy állami támogatást, és ez együtt lehetővé tette” – mondta Ole Thomsen, az Orsted bioenergia üzletágának vezetője egy interjúban.

Az Orsted minden egyes elraktározott metrikus tonna CO2-ért fizetni fog a dán kormánytól, évi 430 000 tonna csapdába ejtése érdekében. Ezenkívül a Microsoft beleegyezett abba, hogy 2,76 millió tonna szén-dioxid-eltávolításhoz hitelt vásárol 11 éven keresztül. Ha az Orsted teljesíteni tudja éves leválasztási célját, akkor a Microsoftnak fizetnie kell azért, hogy az éves tárolt kibocsátások több mint felét jóváírja.

A 2025-ben induló projekt két olyan állomás kibocsátását fogja rögzíteni, amelyek villamos energiát és hőt is termelnek. Orsted 200 millió eurós (218 millió dolláros) szerződést írt alá a speciális norvég céggel, az Aker Carbon Capture ASA-val olyan berendezésekről, amelyek az erőműveinél felfogják a gázokat és cseppfolyósítják, mielőtt Norvégiába szállítanák tárolásra az Equinor olajóriások vegyesvállalata által üzemeltetett létesítményben. Az ASA, a Shell Plc és a TotalEnergies SE.

A projekt vonzerejének kulcsa a vállalati vásárlók számára az, hogy a CO2 növényi anyagból származik, amelyet biogénnek neveznek, az orstedi Thomsen szerint. A biomasszából előállított villamos energia megújulónak tekinthető, még akkor is, ha elégetve kibocsátást termel, mivel az elképzelés szerint az új erőművek azonos mennyiségű CO2-t fognak elnyelni.

De a szén csapdába ejtése az üzemben negatív kibocsátású technológiának számít. Ezt az állítást szigorúan bizonyítani kell, miután a korábbi elemzések megállapították, hogy a fák kivágásából, darabolásából és szállításából származó kibocsátás gyakran magasabb lehet, mint az általuk felfogott CO2.

Az Orsted további ügyleteket fog keresni, hogy a Microsoft által még meg nem vásárolt maradék szén-dioxidból kreditet értékesítsen. Azt is vizsgálja, hogy a projektet más dániai biomassza-egységekben is megismételje.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-15/microsoft-inks-deal-to-pay-for-co2-stored-below-the-sea?srnd=green