Texas hőségben süt, a ciklon Pakisztán felé indul

Az Egyesült Államokban tapasztalható lomha időjárási viszonyok olyan hőségkupolát hoztak létre, amely hamarosan megsüti Texast. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a túlzott hőségórák és figyelmeztetések az állam keleti és déli részének, valamint a szomszédos Louisiana nagy részére kiterjednek.

A szélsőséges hőmérsékletek miatt a villamosenergia-igény rekordszintre emelkedhet a héten Lone Star államban, és ez elhúzódhat. Az Egyesült Államok Klíma-előrejelző Központja arra figyelmeztet, hogy Texasban és Louisianában legalább június 24-ig mérsékelt esély van túlzott hőségre, Houstonban és a tengerparton pedig július elejéig süt a hőség.

„Úgy tűnik, lesz némi kitartó ereje” – mondta Brian Hurley, az Egyesült Államok Időjárás-előrejelző Központjának vezető előrejelzője. Eközben a kanadai erdőtüzek füstje továbbra is problémákat okoz az ország egyes részein. Minnesotában és Wisconsinban levegőminőségi riasztások vannak érvényben.

Egyéb időjárási hírek:

Több mint százezer embert evakuáltak Indiában és Pakisztánban, amikor a Biparjoy ciklon csütörtökön közeledett.

A ciklon a tavalyi pakisztáni pusztító esőzéseket követi, amelyek az ország körülbelül egyharmadát árasztották el, 1700 ember halálát okozva, milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, és mintegy 30 milliárd dolláros veszteséget és kárt okozva. Tovább bonyolítja az ország gazdaságélénkítésre irányuló erőfeszítéseit egy olyan időszakban, amikor több milliárd dollárnyi külső adósságot kell fizetnie.

A nyugat-indiai Gujarat állam, amely a „nagyon súlyos” kategóriájú vihar legnagyobb részét viseli majd, több mint 74 ezer embert evakuált – jelentette a Press Trust of India. A tartományi kormány közleménye szerint a szomszédos Pakisztán eddig csaknem 77 ezer embert költöztetett el Szindhból.

Forrás: ,bloomberg