Adószám: 18726431-1-41

Miért ajánlja fel nekünk adója 1%-át?

Az EcoEdu Egyesület egy gimnazista kezdeményezés, amely a környezetvédelemmel kapcsolatban három fontos cél megvalósításáért dolgozik. Ez a három cél a figyelemfelhívás, a tájékoztatás és a közösségépítés a fiatal generációk körében. A figyelemfelhívás nyilvánvalóan fontos cél, hiszen kulcsfontosságú az, hogy a környezetvédelmi problémákra felhívjuk a leginkább érintett generáció figyelmét. Ugyanígy kiemelt feladatunknak tartjuk a tájékoztatás, hiszen azon túl, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, arról is informálnunk kell őket, hogy pontosan miként tehetnek a környezetükért, hogyan tudnak egy fenntarthatóbb életformát kialakítani. A közösségépítés pedig elemi cél, rendkívüli jelentősége van annak, hogy egy olyan közösséget építsünk, amely tenni akar a környezetéért és másokat is erre buzdít.

20221223_135746.jpg

Egyik tagunk a szervezetünk által egy éve elültetett fával

Alapelvünk: gondolkozz globálisan és hosszútávon, tegyél lokálisan és most. Hiszünk a kis, helyi közösségek erejében, ezért döntöttünk úgy, hogy egyesületi formában szeretnénk működni. Úgy gondoljuk, hogy a világ változóban van, a jövőről keveset tudunk, de azt biztosra vehetjük, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenység létfontosságúvá fog válni, jelentősége egyre növekedni fog. A céljaink megvalósításához a lehető legtöbb módon kívánunk hozzájárulni, ezért tevékenységünk igen szerteágazó. Általánosságban a tájékoztatás címszó alatt futó célunk megvalósítása érdekében fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy előadásokat szervezünk. Tartunk saját előadásokat, kapcsolatban vagyunk a Greenpeace-szel, akik azokban az iskolákban fognak környezetvédelem, ill. fenntarthatóság témában előadást tartani, amelyekben jelen vagyunk. A Milestone Intézetben – az ottani diákszervezetekkel együttműködve – szervezünk előadást a fenntarthatóság témában, illetve egy előadást és egy workshopot is a fenntartható divat témájában.

 

Egyéb jellegű projektjeink is vannak: a Veres Péter Gimnáziumban szelektív kukák elhelyezésén dolgozunk, egy pár (papír-műanyag) már kihelyezésre is került az iskola épületébe. Minden oktatási intézményben, amelyben képviselőink útján jelen vagyunk, szeretnénk egyszerre, összehangoltan egy kupakgyűjtést is szervezni, ennek megtervezése már folyamatban van, a projekt a tanév végéig megvalósul.

20230120_134105.jpg

Tagjaink elhelyezik a kukákat a Veres Péter Gimnáziumban

Miután elsősorban a fiatalokat szeretnénk elérni, tevékenységünk meghatározó eleme az online jelenlét is. Weboldalunkon – www.eco-edu.org – blogot, illetve az ún. Zöld Enciklopédiát üzemeltetjük, ahol az olvasók különböző környezetvédelemmel kapcsolatos hírekkel, ill. fogalmakkal ismerkedhetnek meg. A közösségi média-felületeinken is hasonló tematikájúak a bejegyzések, és ezeken a platformokon osztjuk meg az EcoEdu Egyesület működéséről szóló fontosabb híreket, mérföldköveket is. Hiszünk abban, hogy a környezetvédelem közös ügyünk, ezért a munkánkba igyekszünk bevonni mindenkit, érdeklődési körétől függetlenül. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen sokat számító ügy, mint a környezetvédelem, olyan, amihez mindenkinek van lehetősége – és ami azt illeti, kötelessége is – hozzájárulni.

Csoportkép az első közgyűlésről

Kétségtelen, hogy a világ jelen pillanatban a pénz körül forog, így egyesületünk működésében is elengedhetetlen szerepet játszik. A tevékenységünk következő szintre emeléséhez pénzre van szükségünk. A különböző projektekkel kapcsolatos eszközök beszerzése (pl. szelektív kukák, laptopok előadáshoz, faültetések), illetve a tartalomgyártás professzionalizálása, a papírmunkával kapcsolatos költségeink fedezése mind-mind pénzt igényel.

Igencsak nagy kihívást jelent egyszerre felügyelni és irányítani a szervezetünk tevékenységét, illetve a papírmunkát is elvégezni ahhoz, hogy a jogszabályoknak mindenben megfelelve egyesületi formában tudjunk működni, ezért szeretnénk kérni az Ön támogatását is. Az egyesületünk fogadhat SZJA 1%-os felajánlásokat, ezért arra kérjük Önt, hogy amennyiben egyetért az egyesület céljaival, jelöljön meg minket kedvezményezettként!

Egyik tagunk a szervezetünk által egy éve elültetett fával

IMG_4138.JPG

Előadás a greenwashingról az első közgyűlést követően