Az Aggteleki Nemzeti Park

Foltos szalamandrák, végtelen szikes fennsíkok, a világ legnagyobb könyve és a híres Baradla-barlang. Természetesen nem lehet másról szó, csak az Aggtelelki Nemzeti Parkról!

A hazánkban negyedikként alapított nemzeti park 1985-ben jött létre az Aggteleki Tájvédelmi Körzetből, azzal a céllal, hogy megőrizzék a környék jellegzetes felszíni karsztjelenségeit és híres cseppkőbarlangjait. A több mint 20 ezer hektáros területű park a Gömör-Tornai-karszt magyarországi részét, az Aggteleki-karsztot foglalja magába, ezen kívül még 5 kistáj is tartozik hozzá. A tetület alapvetően alacsony átlagmagasságú, csak pár helyen üti meg a középhegységi magasságot.

A terület egyediségét mutatja, hogy világörökségi helyszín, ráadásul a harmadik ilyen védettségű barlangrendszer volt a világon. Az ANP területén 273 barlang található, bennük a karbonátok kiválási típusainak kétharmada megtalálható, mint például a függő- és állócseppkövek. Az itt található Meteor-barlangban van hazánk legnagyobb föld alatti terme, a Titánok csarnoka.

Ha a park területére látogatunk, könnyen találkozhatunk a híres ördögszántásokkal, illetve víznyelőkkel is. Többek között pont ezeknek köszönhető, hogy a park területe önálló flórájú területet alkot a Pannon és Kárpáti flóra határán. A leggyakoribb erdőtársulás itt a gyertyános-tölgyes, de a területen rendkívül sok sziklagyepes vidék is található. Lágyszárúak közül megtalálható itt számos fokozottan védett faj, például az osztrák sárkányfű, valamint az endemikus (azaz innen származó, csak itt fellelhető) tornai vértő.

A park nagyvadállománya kifejezetten gazdag, itt található hazánk egyetlen állami tuljandonú

huculménese. Ez a lófajta teljes mértékben Kárpát-medencei eredetű, őshonos hazánkban.

A barlangok rendkívüli élővilággal rendelkeznek, sok ritka és egyedülálló faj is megtalálható itt, például a magyar vakfutrinka. A barlangokban megtalható majdnem az összes őshonos európai denevérfaj.