Az Egyesült Király hatósága betiltotta a vízügyi társaság hirdetését a szennyezési rekordjai miatt

Az Egyesült Királyság reklámszabályozó hatósága betiltotta az Anglian Water Group Ltd. hirdetését, mert az nem tükrözte a súlyos környezetszennyezési eseményeket tartalmazó környezetvédelmi rekordot.

Az Anglian tévéreklámja új csöveket és nagy tartályokat mutatott be, amelyek a természet, a környezet védelmét és a vízbiztonságot szolgálják, és azt hangoztatta, hogy „minden, amit ma tesznek, a holnapért van”. Míg a vízügyi társaság pozitív környezetvédelmi lépéseket tett, a hirdetésből kimaradt a szennyvízkibocsátás negatív hatása és az Anglian cél alatti teljesítménye – áll az Advertising Standards Authority határozatában.

A lakosság haragja egyre növekszik Anglia privatizált víztársaságaival szemben, ahogy a szennyvíz folyókba és tengerbe történő kibocsátása növekszik. A vízhasználat tavaly nyáron, a szélsőséges időjárás miatti korlátozása is frusztrálta a háztartásokat, mivel Nagy-Britannia rendszere széles körben elterjedt szivárgásoktól szenved.

A vízügyi társaság hirdetésének első betiltása a zöldmosás elleni szélesebb körű fellépés része. Egy héttel ezelőtt az Egyesült Királyság felügyelete betiltotta a Shell Plc, a Repsol SA és a Petronas International Corp. néhány újság-, tévé- és plakáthirdetését, amelyek a megújuló energiába irányuló befektetéseket reklámozták anélkül, hogy megemlítették volna az egyes társaságok szennyező tevékenységének mértékét.

A Környezetvédelmi Ügynökség áprilisban 2,65 millió font (3,3 millió dollár) pénzbírságot szabott ki Anglianra, ami majdnem két év óta a legnagyobb büntetés, amelyet egy vízügyi társaságra szabtak ki környezeti kihágásért. A társaság hetekkel azután törölte el az osztalékot a legtöbb befektető számára, hogy a brit szabályozó korlátozta a részvényesek kifizetését, és a társaságot megbírságolták, amiért a nyers szennyvizet a tengerbe engedte.

Az Anglian, amely négyből két csillagot kapott környezetvédelmi teljesítményére, azt mondta, hogy elfogadta a döntést, és eltávolította a tavaly szeptemberben és októberben megjelent hirdetést.

A szabályozó hatósághoz benyújtott eredeti beadványában a vállalat azt mondta, hogy nem hiszi el, hogy a hirdetések félrevezetőek, és hogy az Anglian „elsöprően pozitív hatással van a környezetre”.

Forrás: ,bloomberg