A német koalíció megegyezett az új gázkazánok betiltásáról

A német kormánykoalíció véget vetett a hetekig tartó belharcoknak, és megállapodásra jutott egy törvényről, amely betiltja az új fosszilis tüzelőanyaggal fűtött kazánokat, lehetővé téve, hogy a jogszabályt még a héten elküldjék a parlamentnek.

Az Olaf Scholz kancellár szövetségéhez tartozó három párt – a szociáldemokraták, a zöldek és a szabad demokraták – választmányi vezetői kedden, közös berlini sajtótájékoztatón jelentették be a megállapodást.

Németország célja a szén-dioxid-kibocsátás kétharmadával való csökkentése 2030-ig az 1990-es szinthez képest, és a lakásszektor zöldebbé tétele kulcsfontosságú a cél eléréséhez.

Scholz koalíciója keserűen megosztott volt a fűtési terveket illetően, a szabad demokraták igyekeztek úgy ábrázolni magukat, mint akik megvédik az átlagpolgárokat a klímavédelmi intézkedések költségeitől a zöldek rovására, akiket a törvény fő mozgatórugójának tekintenek.

A koalíciós tisztviselők által elfogadott kulcsfontosságú változás az lesz, hogy a lakástulajdonosok mentesülnek az új, 65%-ban megújuló fűtési rendszerre való átállás alól, ha helyi közösségük még nem mutatta be a saját távfűtésük bővítésének módját részletező terveket.

Egy külön törvény értelmében a városoknak 2026-ig el kell készíteniük az ilyen stratégiai terveket, beleértve a szén-dioxid-mentesítési ütemtervet, a kisebb közösségek számára pedig 2028-ig.

Forrás: ,bloomberg