Franciaország egy hónappal korábban számít az erdőtüzekre a klímaváltozás miatt

Tavaly a szokásosnál jóval korábban kezdődtek az erdőtüzek Franciaországban, amit a tisztviselők “az éghajlatváltozás nagyon egyértelmű jelének” neveztek.

Franciaország június 1-jén, a szokásosnál egy hónappal korábban készenlétben áll a tűzoltó csapatokkal és vízszállító repülőgépeivel.

Az időpontot előrehozták az alkalmazkodás érdekében, mivel az éghajlatváltozás miatt a szokásosnál korábban kezdődnek a tüzek – mondta egy magas rangú tisztviselő.

A szokatlanul száraz tél csökkentette a talaj nedvességtartalmát, és félelmet keltett a 2022-es év megismétlődésétől, amikor 785 000 hektár pusztult el Európa-szerte – ez több mint kétszerese az elmúlt 16 év éves átlagának.

“Tavaly már júniusban voltak erdőtüzek, ezért úgy döntöttünk… hogy maximálisan mozgósítjuk a csapatokat, és június 1-jén a repülőgépek és a szárazföldi csapatok teljes mértékben készen állnak” – mondta Francois Peny polgári biztonsági főfelügyelő. légitámaszpont Nimes-ben, Franciaország délnyugati részén.

“Egy hónappal korábban van, mint a múltban” – mondta. “Ez nagyon egyértelmű jele a klímaváltozásnak.”

Franciaország már leküzdötte az idei első nagyobb erdőtüzét

A hónap elején Franciaországban a spanyol határon az idei első nagy lángok közepette Gerald Darmanin belügyminiszter azt mondta, hogy az ország „2023 rendkívül nehéz nyara előtt áll, amely valószínűleg olyan nehéz lesz, mint 2022 nyara”.

Több száz tűzoltó küzdött az év első erdőtüzének megfékezéséért április 16-án. Erdőkön és cserjéseken szakadt át, amelyek az ország spanyolországi déli határán terülnek el.

A Földközi-tenger partján fekvő Banyuls-sur-Mer és Cerbère között közel 1000 hektárnyi föld égett le, és a tűz átterjedt a határon.

Darmanin elmondta, hogy az éghajlatváltozás miatt korán kezdődött a tűzszezon.

A száraz időjárás vízkorlátozáshoz vezet

Tavaly a rendkívüli hőség és az eső hiánya okozott gondokat Franciaországban és Európa-szerte. A száraz tél még tovább rontotta a helyzetet az idei év elején.

Az ország déli részén néhány kerületben már vízkorlátozást vezettek be, és a geológiai intézet szerint az alacsony talajvízkészletek még súlyosabb aszályt jelenthetnek ezen a nyáron.

“A helyzet aggasztó, mert egész Franciaország érintett, és több száraz évünk volt” – mondta Violaine Bault, a BRGM hidrológusa.

Emmanuel Macron francia elnök új víztakarékossági intézkedéseket sürget, mondván, hogy 2030-ig minden ágazatnak 10 százalékkal csökkentenie kell vízhasználatát.