A napelem megrendelések a zöld energia fellendülésére utalnak az Egyesült Államok törvényei alapján

Az elmúlt öt évtizedben az Egyesült Államokban mintegy 140 gigawatt napenergia-termelési kapacitást telepítettek, ami elegendő az energia több mint 3%-ának biztosításához. Ez csak a kezdet: mostanság és az évtized vége között az ország háromszor annyit adhat hozzá.

Fantasztikusnak tűnhet arra számítani, hogy a piac mindössze nyolc éven belül megnégyszereződik. Ezt azonban köszönhetjük Joe Biden elnök inflációcsökkentési törvényének és annak bőkezű, évtizedes támogatásainak a tiszta energiatermelésre és -termelésre az Egyesült Államokban. Nyolc év alatt 360 gigawatt napelem hozzáadása nem igényel kivételes éves növekedési ütemet, bár beruházást igényel. És minden bizonnyal fel kell gyorsítani az összekapcsolás gyakran nehézkes folyamatát, amely új projekteket hoz a hálózatba.

Az IRA nagylelkűsége ma az energetikai szakemberek összejövetelein minden beszélgetés második felének (vagy talán az elsőnek!) témája. A beszéd nagy része dicséret, de egy része bizonytalanság. Vagyis az IRA élni fogja-e a benne rejlő lehetőségeket? És valójában mit tesznek a cégek a lehetőségek kihasználása érdekében?

A válaszokat a közvállalati eredménybemutatókon tekinthetjük meg. És van egy cég, amely egy adott lencsét kínál az Egyesült Államok megújuló piacain: a vékonyfilmes napelemeket gyártó First Solar Inc., amelynek központja Arizonában van.

A First Solar jelentős gyártási kapacitással rendelkezik az Egyesült Államokban; napelemes technológiája mentesül a díjak alól, amelyek számos nemzetközi vállalatot sújtanak és akadályozzák az éghajlatváltozás fejlődését. A cég termékei ezért nagy keresletet mutatnak.

Nagyon nagy kereslet. A First Solar rendelésállománya, a várható jövőbeni eladások összessége lassan, de folyamatosan nőtt az elmúlt évtized második felében. 2020 elejére elérte a 11,5 gigawattot, ami globális viszonylatban jelentős, ha nem hatalmas szám.

Azóta azonban csaknem hétszeresére nőtt, beleértve a megduplázódást 2022 második negyedévétől 2023 első negyedévének végéig. (Biden 2022 augusztusában írta alá az IRA-t.) A cég rendelésállománya a Az utolsó pénzügyi negyedév végén közel 70 gigawattnyi modul volt.

Fontos, hogy a rendelési könyv szinte teljes egésze Észak-Amerikában található. Legutóbbi bevételi felhívásában a First Solar több mint 70 gigawattot azonosított az általa „közép-késői szakasznak” nevezett foglalási lehetőségekből, amelyek több mint 90%-a Észak-Amerikában található. (Az észak-amerikai piac jelenleg alapvetően az Egyesült Államok, Kanadával és Mexikóval szemben, amelyek a következő néhány évben összesen 35 gigawatt napenergiával bővülhetnek.)

Az IRA jelentős változást jelent az Egyesült Államok energiaszektorában, amelyet még a legtájékozottabb szereplők is rendeznek hónapokkal az elfogadása után. Ez egy többoldalú folyamat: elemzők terveznek, iparági csoportok véleményezik, a vállalatok pedig mindkét dolgot megteszik. De a cégek beruházásokat is terveznek, és még inkább azonnal új üzletet kötnek le. Valószínűleg ezek a foglalások a legtanulságosabbak az IRA hivatali idejének korai szakaszában.

A First Solar egy speciális eset, de ez a sajátosság világossá teszi számunkra, hogy ügyfelei – akik már évekkel a telepítésük előtt képesek értékesítési kötelezettségeket vállalni – mit gondolnak a jövő piacáról. Amit ők gondolnak, az teljesen egyértelmű: fellendülés jön.

Forrás: bloomberg