Kalifornia az éghajlatváltozás figyelmen kívül hagyásával túlbecsüli az állam vízellátását

Egy állami ellenőr megállapította, hogy a kaliforniai vízügyi hivatal túlbecsülte az ellátást, mert nem vette figyelembe az éghajlatváltozást az állam hidrológiai erőforrásainak kezelésében.

A vízügyi minisztérium jelentősen túlbecsülte az állam vízellátását 2021-ben, mert tévedésből vették figyelembe az éghajlatváltozás miatti súlyos aszályt – közölte csütörtöki jelentésében a kaliforniai államellenőr. A jelentés szerint az ügynökség az előrejelzések kidolgozásakor történelmi éghajlati adatokra támaszkodott, ahelyett, hogy olyan új módszereket vett volna figyelembe, amelyek jobban figyelembe veszik a szélsőséges körülményeket.

Az ország legnépesebb állama évek óta szenvedett az aszálytól, ami megzavarta az ellátást a gátak és csatornák hálózata miatt, amelyeket azért építettek, hogy a hóolvadás és a viharvíz elfolyását eljuttassák a gazdaságokhoz és a lakosokhoz. A víz annyira megfogyatkozott, hogy a tejtermelő gazdaságok teheneket küldtek le vágásra, mivel kifogytak a takarmányból és a vízből, miközben a híres Central Valley nagy része beületlen maradt az öntözés hiánya miatt.

A jelentés szerint a vízgazdálkodási ügynökség nem dolgozott ki átfogó, hosszú távú tervet a szélsőségesebb aszályos időszakokban való ellátásának kezelésére. A könyvvizsgáló számos változtatást javasolt az ügynökségnek, beleértve az előrejelzési modell frissítését az éghajlatváltozás megfigyelt hatásai alapján.

Forrás: ,bloomberg