A napenergia-szolgáltató 100 millió dollárral fogad Nigéria növekedésére

A WATT Renewable Corp. 2024 végéig 100 millió dollárt kíván összegyűjteni, hogy kiterjessze napenergiával kapcsolatos tevékenységét, főként nigériai távközlési tornyok számára.

A kanadai vállalat, amely mintegy 160 telephelyen 12 megawatt termelési kapacitást telepített, tízszer akkora projekttel rendelkezik, mondta Sherisse Alexander üzletági igazgató. A WATT szívesebben venné, ha nagyobb befektető vállalna részesedést, de szükség esetén egyénileg finanszírozza a projekteket – mondta.

„Amit nézünk, az egy vállalati emelés” – mondta Alexander. A WATT „olyan vállalatokkal beszél, amelyek már részt vesznek az energiaiparban, és ismerik a megújuló energiát, és különösen az afrikai piacot” – mondta, de nem akart konkrétabb lenni.

A WATT egyike azon számos energetikai startupnak, amelyek energiamegoldásokat próbálnak nyújtani Afrikában, ahol körülbelül 600 millió ember, vagyis a lakosság fele nem fér hozzá elektromos áramhoz. A kontinens vállalatai a mini-hálózatoktól a kis vízerőművekig terjedő szolgáltatásokat kínálnak, hogy elérjék azokat a területeket, amelyek nem csatlakoznak nemzeti hálózatokhoz.n

A 2018-ban a nyugat-afrikai piacra lépett cég eleinte a vidéki közösségek számára tervezett mini-hálózatok felállítását, de hamarosan meglátta a lehetőséget, hogy megbízható áramrendszereket biztosítson vállalati ügyfelek számára.

„Betörést tettünk a távközlési iparba, ahol a távközlési szolgáltatókat és tornyokat a dízelenergiáról egy napelemes hibrid megoldásra állítjuk át” – mondta Alexander.

Egyik fő ügyfele a Pan African Towers Ltd., egy nigériai árboc-szolgáltató. A WATT a telekommunikáció mellett a pénzintézetekre, valamint néhány kereskedelmi és ipari vállalatra is összpontosított.

A cég 401 projektet sorol fel a honlapján, amelyek egy része már működik, de a legtöbb fejlesztés alatt áll. Ezek közül 14 kivételével mindegyik Nigériában található, a cégnek 13 projektje van Kanadában és egy Texasban. Nyugat-Afrikában máshol is terjeszkedést fontolgatnak.

A pénzszerzés szükségessége azt jelenti, hogy a részvényesek, köztük Oluwole Eweje alapító és vezérigazgató csökkenteni fogják részesedésüket.n

„Tekintettel arra a tőkére, amelyet kiterjedt üzletágunkhoz szeretnénk bevonni, részesedésük felhígul” – mondta Alexander. “Ez a jövőbeli projektfejlesztés és telepítés legjobb érdeke.”

Forrás: ,bloomberg