Újrahasznosított zuhanyvízből készül sört mutattak be

Nem tudhatnád, ha megkóstoltad volna, de az Epic OneWater Brew egy különleges alapanyagú sör: egy lakóépület zuhanyzóiból, mosdóiból és mosógépeiből újrahasznosított vízből készül.

A sör a mikroszűrést és ultraibolya fényt tartalmazó kezelések sorozatának köszönhetően biztonságosan fogyasztható, és a vízhiány és az újrafelhasználás kérdésére hivatott felhívni a figyelmet.

„Az épületek használják fel világszerte az összes ivóvíz 14%-át” – mondja Aaron Tartakovsky, a sört egy helyi sörfőzdével együttműködve előállító San Francisco-i székhelyű Epic Cleantec vízkezelő vállalat vezérigazgatója és társalapítója. „Szinte egyetlen épület sem használja fel újra ezt a vizet – ezen próbálunk változtatni.”

A sör egy Kölsch-stílusú sör – egy ropogós, könnyed testű ital, amely Németországból származik –, és a San Francisco-i Fifteen Fifty 40 emeletes luxuslakóházából származó újrahasznosított szürkevízből készült. De nem eladó, mivel a szabályozás tiltja az újrahasznosított szennyvíz használatát a kereskedelmi italokban. Legalább most.

Ehhez először biológiai kezelést alkalmaznak a szerves anyagok eltávolítására, majd mikroszűréssel mindössze 0,04 mikron vastagságú membránokon (az emberi haj vastagságának kb. 0,05%-a), végül ultraibolya fénnyel és klórral fertőtlenítik, ami biztonságossá teszi a vizet az újrafelhasználásra. nem ivásra alkalmas alkalmazásokban, például WC- és piszoáröblítésben, öntözésben és mosásban. A Fifteen Fifty-ben telepített rendszert napi 7500 gallon víz újrahasznosítására tervezték, vagy akár évi 2,75 millió gallont.

„Azt tettük, hogy átvettük a szennyvíz világában meglévő alapelveket, és inkább egyedi épületekre terveztük” – mondta Tartakovsky. „Mi azt tesszük a vízért, mint a napenergia az energiáért, ami egyre távolodik attól, hogy kizárólag a nagy, központosított infrastruktúrára támaszkodjunk.”

Az Epic Cleantec szerint a rendszernek más előnyei is vannak: a szennyvízből visszanyert hő felhasználható használati melegvíz előmelegítésére, csökkentve ezzel a fűtési költségeket, a szennyvízben lévő szerves anyagokból pedig természetes talajtermékek állíthatók elő, amelyek felhasználhatók tereprendezésben, kertekben. vagy parkok.

Egy telepítés átlagosan néhány parkolóhelyet foglal el, de drága – néhány százezer dollártól milliókig, az épület méretétől függően. Tartakovszkij azonban azt mondja, hogy a rezsicsökkentés révén néhány év alatt megtérül.

A vízfelhasználás csökkentése
Az Epic Cleantec 2022 végén indította el sörprojektjét a fenntartható építési technológiákról szóló konferencia résztvevői számára. „Végül valamivel több mint 7000 dobozt állítottunk elő, de nem kereskedelmi termékként, hanem oktatási céllal” – mondja Tartakovsky 2000 gallon újrahasznosított víz felhasználásával. „Új módon akarták elmesélni a víz újrafelhasználásának történetét. De őszintén szólva, nem számítottunk arra a hatalmas reakcióra, amit láttunk.”

Míg az Epic Cleantec rendszere nem ivóvíz előállítására szolgál, a szabályozás jelenleg lehetővé teszi a szennyvíz ivóvíz újrafelhasználását az Egyesült Államok számos államában, köztük Kaliforniában és Texasban. Több államban, köztük Arizonában, Coloradóban, Floridában, Új-Mexikóban és Washingtonban van folyamatban víz-újrahasználati szabályzatának frissítése.

„Az újrahasznosított vizet már használják ivóvízforrásként olyan helyeken, mint Dél-Kalifornia, Szingapúr és Ausztrália” – mondja David Sedlak, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Berkeley Vízközpontjának igazgatója. „Minden művelet olyan újrahasznosító üzemeken alapul, amelyek a szennyvíztisztító telepekhez kapcsolódnak. Az építési léptékű víz-újrahasznosítási rendszerek lehetőséget kínálnak a városok számára, hogy csökkentsék a folyókból, tavakból és tározókból származó víztől való függésüket – az éghajlatváltozással szemben érzékeny forrásokat. Lehetőséget kínál az energiamegtakarításra és a városok által a környezetbe kibocsátott szennyező anyagok mennyiségének csökkentésére is.”

Sedlak, aki nem vesz részt az Epic Cleantecben, azt állítja, hogy a cég által kifejlesztett víz-újrahasznosító rendszer bebizonyította, hogy technológiája életképes eszköz az épületeken belüli víz újrahasznosítására. „Elég tiszta ahhoz, hogy ízletes sört készítsünk belőle, és biztosan elég tiszta ahhoz, hogy WC-öblítésre és táji öntözésre használjuk” – teszi hozzá.

2017-ben két kaliforniai székhelyű sörfőzde állított elő limitált kiadású, újrahasznosított vízből készült sört a helyi rendezvényeken való felszolgálásra. Daniel McCurry, a Dél-Kaliforniai Egyetem építő- és környezetmérnöki adjunktusa kipróbálta az egyiket. „Fenntartások nélkül ittam, de egy San Diego-i önkormányzati újrahasznosítási projektből származó vízzel főzték” – mondja.

Kifejti, hogy az ivóvíz újrafelhasználására szolgáló települési rendszerek jellemzően két lépésből állnak, mint az Epic Cleantecé – fordított ozmózis és UV/fejlett oxidációs folyamatok –, amelyek McCurry szerint „sokkal nagyobb mértékben képesek eltávolítani a kémiai szennyeződéseket, például az ipari oldószereket és a gyógyszereket, mint az ultraszűrés. UV, és csak klór.”

Az ilyen vízzel készült sör és egyéb italok árusítása újabb szabályozási lépést igényelne, de Tartakovszkij szerint ez nem kizárt. „Amikor elkezdtem foglalkozni a víziparral, sok olyan gyakran ismétlődő trópus volt, amiről a nagyközönség nem volt felkészülve az újrahasznosított vízre” – mondja.

„Az iparágban ezt a „fuj” tényezőnek hívjuk. Van egy mentális felfogás, hogy az újrahasznosított víz nem olyan tiszta, mint a többi vízforrás. De gyakran emlékeztetem az embereket arra, hogy ezen a bolygón minden víz újrahasznosított. A víz, amit ma iszunk, ugyanaz, mint amit a dinoszauruszok fogyasztottak évmilliókkal ezelőtt.”

Hozzáteszi, hogy annak ellenére, hogy nem áll a középpontjában, az Epic Cleantec most a világ legnagyobb sörfőzőivel folytat beszélgetéseket. „Sokan többet kérnek belőle, csak azért, mert a sörnek azon túl, hogy egy érdekes környezeti történet, valójában nagyon jó íze van” – mondja.

„Sokkal többet fogsz hallani arról, hogy sok különböző iparágban újrahasznosított vizet használnak termékeikhez. Azt hiszem, az ég szab határt annak, amit tehetünk.”