Árvíz, szárazság és műanyagszennyezés: Az Év Környezetfotósa verseny egy veszélyben lévő bolygót mutat be

Bivalycsorda kóborol a kiszáradt földön a szárazság közepette, egy farmer és tehenei térdig gázolnak az árvízben, az emberek pedig átsétálnak egy hídon egy tarka szemétfolyó felett. Mindhárom jelenet az Év Környezetfotósa 2023 pályázat nyertes képe között szerepelt, és mindhárom Bangladesben készült.

Fényképezés a fronton
Az immár 16. alkalommal megrendezett fotópályázatra – amelyet a WaterBear streaming platform és a Chartered Institution of Water and Environmental Management, valamint a Nikonnal közösen szervezett – több mint 159 országból több ezer pályamű érkezett. Így meglepőnek tűnhet, hogy a hat kategóriagyőztes közül három egy országból származott.

Sam Sutaria, a WaterBear vezérigazgatója úgy véli, hogy ez az ország éghajlati problémákkal való kapcsolatán múlik. „Banglades az a hely, ahol a klímaválság nem elvont fogalom, hanem kemény és közvetlen valóság. A gyakori áradások, a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárási események miatt nem csoda, hogy ennyire elkötelezték magukat ezeknek a kihívásoknak a dokumentálásában” – mondja.

Hozzáteszi, hogy az idei versenyre más, a klímaváltozás által szintén súlyosan fenyegetett régiókból is érkeztek pályaművek, például Indiából, Nyugat-Bengáliából, az Antarktiszról és Argentínából. „(Ez azt bizonyítja), hogy a válságok frontvonalában álló fotósok a változás erejeként használják az objektíveiket. Figyelemre és cselekvésre ösztönzik azáltal, hogy bemutatják azokat a sürgető problémákat, amelyekkel naponta szembesülnek.”

Jahid Apu, egy bangladesi professzionális fotós drónnal készített felvételt a fővárosban, Dakában egy műanyag hulladékkal körülvett hídról, amely megnyerte az „MPB jövőkép” kategóriát. A képpel a műanyagszennyezés hatását szeretné kommunikálni, és reméli, hogy amikor az emberek látják, rájönnek a műanyag kidobásának következményeire, és megváltoztassák viselkedésüket.

„Nem vagyok büszke egy olyan fotóra, amelyre valaki ránéz, és azt mondja: „Hú, szép kép…”, és továbbmegy. Számomra akkor érem el a sikert, ha véletlenül elkapom az illetőt, felhívom a figyelmemet az okokra, vagy amikor valaki odajön hozzám, hogy elmondja, mi jut eszembe a fényképről” – mondja Apu a CNN-nek.

Sutaria úgy véli, hogy az idei díj nyertes képei egy szélesebb körű elmozdulást jelentenek a környezetfotózásban, nem csupán a természetet érintetlen paradicsomként ábrázolják, hanem a természetvédelmi üzenetet hordozó képek felé.

„Teljes nyers, sebezhető dicsőségében mutatják meg, és kihívást jelentenek, hogy fokozzuk és megvédjük” – mondja. “Ezek a fényképek az éghajlati történetmesélés dinamikus új hullámát képviselik.”