A légitársaságok azt követelik, hogy az európai adófizetők viseljék a tiszta repülés költségeit

A légiközlekedési vezetők arra kérték az európai vezetőket, hogy fordítsanak több adófizetői finanszírozást a károsanyag-kibocsátás megtisztítására, figyelmeztetve arra, hogy a régió lemarad az Egyesült Államok mögött, ahol a támogatások ugrásszerűen megindították a fosszilis tüzelőanyag alternatívák finanszírozását.

„A politika elengedhetetlen a lendület létrehozásához” – mondta Jonathan Wood, a finn Neste Oyj alelnöke, amely a légiközlekedési ágazat számára bioüzemanyagot gyárt. “Ezzel tovább kell lépnünk. Nincs időnk a tökéletes megoldást keresni.”

Wood a jövő heti párizsi légikiállítás előtt, pénteken beszélt egy panelen, ahol a francia Airbus SE repülőgépgyártó és amerikai megfelelője, a Boeing Co. dollármilliárd értékű megrendeléseket hajt végre üzemanyag-fogyasztó repülőgépekre.

A légiközlekedési vezetők az iparág legnagyobb éves összejövetelén szorgalmazzák, hogy Európa utánozza az Egyesült Államokat, és ösztönözze a tisztább üzemanyagokba való befektetést. Hevesen lobbiznak a tiszta levegő korlátozása ellen is, amely sértené a légitársaságok pénzügyeit és lassítaná a repülőgépek eladásait. Az EU 2030-ra legalább 6%-os bioüzemanyag és e-üzemanyag használatát írja elő a kereskedelmi repülőgépekben, ami 2040-re 34%-ra emelkedik.

„Ez egy nagyon meredek felfutás” – mondta Remona van der Zorn, a holland KLM légitársaság fenntartható stratégiai igazgatója. „Ez az a hely, ahol döntő fontosságúak ezek az ösztönzők.”

A lobbitevékenység meghozta némi gyümölcsét pénteken, amikor Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy Franciaország 1 milliárd eurós (1,1 milliárd dollár) értékű üzem finanszírozását segíti elő, hogy fenntartható repülőgép-üzemanyagot állítsanak elő. Ez csak egy cseppje annak a becsült 1,45 billió dollárnak, amelyre globálisan szükség van ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

A légitársaságok vezetői az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvényét tartják tiszteletben, amely legfeljebb 1,75 dolláros támogatást jelenthet a fosszilis repülési üzemanyagok számára, mint követendő példa a többi régió számára. A támogatások már éreztetik hatásukat – mondta Chris Raymond, a Boeing fenntartható fejlődésért felelős igazgatója.

Korábban pénteken Tim Clark, az Emirates Airline elnöke már a színpadról figyelmeztetett arra, hogy az amszterdami járatok korlátozására irányuló holland erőfeszítések és Franciaország néhány járat betiltása továbbterjedhet, korlátozva a légitársaságok kapacitását. Ha ez megtörténik, a légi viteldíjak „átmennek a tetőn” – mondta.

A környezetvédők azt állítják, hogy az embereknek kevesebbet kell repülniük a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, és az utasoknak, az olajtársaságoknak és a légitársaságoknak kell vállalniuk a költségeket. Rámutatnak a légitársaságok nyereségének gyors fellendülésére a Covid-19 világjárvány vége óta, és a kutatások szerint a világ népességének kevesebb mint 1%-a teszi ki a repülésből származó kibocsátások több mint felét.

„Azoknak, akik felszállnak a repülőkre, fizetniük kell a zöld üzemanyagok többletköltségét” – mondta Matteo Mirolo, a brüsszeli székhelyű Transport & Environment légiközlekedési menedzsere. „Különösen azért, mert a légitársaságok idén rekordnyereséghez közelítenek.”

Egyes európai nemzetek helyi intézkedéseket is végrehajtanak. Franciaország bejelentette, hogy fontolóra veszi a légitársaságok megadóztatásának lehetőségét, és a pénzeszközöket az SNCF állami vasúttársasághoz irányítja.

„Ez nem ugyanaz a versenytér” – mondta Julie Kitcher, az Airbus kommunikációs és fenntartható fejlesztési vezetője. „Olyan lenne, mint egy futballpályán, ahol az egyik oldalon [európai], a másik oldalon amerikai futball játszana.”