Már a klímaváltozás a fő téma a Közel-Kelet legnagyobb energia ügyi konferenciáján

A legnagyobb közel-keleti energia konferencián ezen a héten az olaj nem lesz a napirend tetején.

Miniszterek és üzleti vezetők gyűlnek össze Abu Dhabiban az Adipec csúcstalálkozón, egy éves találkozón, ahol az olajbefektetés, a termelés és a piacok domináltak a fórum hosszú történetében. Ezúttal a klíma valószínűleg átveszi a vezetést.

A konferencia – amelyet “Dekarbonizálás, gyorsabban, együtt” címmel hirdettek meg – mindössze két hónappal COP28 előtt kerül megrendezésre, az Egyesült Nemzetek Szervezetének zászlóshajó klímaeseménye, amelyet szintén az Egyesült Arab Emírségekben rendeznek meg. Az ország házigazdai szerepe arra kényszeríti, hogy nehéz egyensúlyt teremtsen: saját ambiciózus olajnövekedésének üldözése mellett összefogja az országokat a kibocsátások csökkentésére irányuló átfogó globális tervek körül.

Ezek a feszültségek valószínűleg megmutatkoznak a csúcstalálkozón. Az olajdelegációk ezrei jelen lesznek, miközben a nyersolaj ára 100 dollár / hordó felé emelkedik, az OPEC szorítja a kínálatot, a kereslet rekordszinteket ér el, és az inflációs aggodalmak végigsöpörnek a világon. De mindez az energiatranszformáció és az olajipar szerepe árnyékában zajlik.

A termelők most “részt akarnak venni az energiatranszformáció vitájában” – mondta Ed Bell, a dubaji Emirates NBD PJSC piacgazdasági igazgatója. De “hangsúlyozni fogják a megbízható ellátás szükségességét, és azt, hogy a megújulók nem tudják egyedül elvégezni a munkát”.

Az energia iránti kapkodás Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja közepette megerősítette a fosszilis tüzelőanyag-vállalatokat. Megjelenésük a legutóbbi klímakonferenciákon azt mutatja, hogy soha nem voltak még olyan kényelmesek, mint most, amikor az átmenetről beszélnek, de az emissziók csökkentésére vonatkozó ötleteik – leginkább a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás – nem feltétlenül járnak termelésük csökkentésével.

Aggodalomra ad okot, hogy az ilyen vezetők gyakorlatilag elrabolják a klímaértekezleteket saját napirendjük előmozdítására. Széles körű bírálat érte Abu Dhabi Nemzeti Olajvállalatának főnökét, Sultan Al Jabert, amiért őt nevezték ki COP28 élére. Az Adnoc milliárdokat fektet be az olajtermelési kapacitás növelésébe, bár Al Jaber azt állította, hogy “lézerfókuszban” van a kibocsátások csökkentése.

Az olajipar központi szerepet játszik az energiatranszformáció vitájában. A vállalatok és a környezetvédők közötti megosztottság elmélyült az elmúlt hónapokban, mivel a fosszilis tüzelőanyag-vállalatok visszafogták megújulókra vonatkozó ambícióikat, és azt mondták, hogy nagyobb részét költik az olajra és a gázra.