Be tudod azonosítani azokat a mindennapi termékeket, amelyek műanyagot tartalmaznak?

A világ műanyagának több mint felét a 2000-es évek eleje óta állítják elő, és az anyag ma több helyen jelenik meg, mint gondolná.

A világ tele van műanyaggal. De mennyire vagy jó, hogy észreveszed?

Egy része nyilvánvaló. A szódásüveged. A műanyaghulladék azonban messze túlmutat a palackokon és zacskókon. Évente nagyjából 440 millió tonnát készítünk belőle – ez körülbelül 15 000 Szabadság-szobornak felel meg.

Ez a műanyag eltömíti a szemétlerakókat és a vízi utakat, de távolabbra is költözik. Az antarktiszi tengeri jégben van. Benne van az esővizünkben, a csapvízünkben és még a testünkben is. A kutatók műanyagot találtak az emberi tüdőben, az anyatejben és a vérben. Egereken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a műanyag akár az agyba is bejuthat. A műanyagnak való kitettség káros hatással van az egészségünkre: csökkentheti a termékenységet, csökkentheti az idegműködést és megzavarhatja a hormonrendszert.

Az éghajlatnak is rossz. A műanyagok végül is fosszilis tüzelőanyagokból származnak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet egyik becslése szerint a műanyagok a globális kibocsátás 3,4%-áért felelősek, ami nagyjából megegyezik a légi közlekedéssel.

A világ műanyagának több mint felét a 2000-es évek eleje óta állítják elő, és hogy megértsük, miért, érdemes visszanyúlni 1956-ig. Ekkor nyilatkozta a Modern Packaging magazin szerkesztője, Lloyd Stouffer: „A műanyag jövője a szemetesben van.” Nem a műanyag végét szorgalmazta, hanem annak eldobható áruvá való átalakítását.

A Stouffer beszéde előtti évtizedekben a vegyészek szédítően sok új műanyagot mutattak be, köztük a nejlont, a plexit és a polietilént. A gyártók többnyire ezeket az új anyagokat vették át, és tartós termékekbe építették be. A bakelit, a világ első teljesen szintetikus műanyaga váltotta fel a fát a rádiókban. A nejlon felváltotta a selymet a harisnyákban és az ejtőernyőkben. Tupperware, polietilénből, kiszorított üveg- és kerámia tartályokból. De ahhoz, hogy az ipar exponenciálisan növekedjen, Stouffer úgy vélte, hogy el kell gondolkodnia a műanyagon az eldobhatóság szempontjából.

Végül mindenki megkapta a feljegyzést. „Megtöltöd a szemeteskukákat, a szeméttelepeket és a szemétégetőket szó szerint több milliárd műanyag palackkal, műanyag kannával, műanyag csövekkel, buborékfóliával és bőrcsomagolásokkal, műanyag zacskókkal, fóliákkal és lapos csomagokkal – és most még műanyag kannákkal is” – írta Stouffer. 1963-ban. „Elérkezett a boldog nap, amikor már senki sem tartja túl jónak a műanyag csomagolást ahhoz, hogy kidobja.”

Az elmozdulás olyan mélyreható volt, hogy 2022-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete beleegyezett egy világméretű műanyagszerződés létrehozásába a műanyaghulladék visszaszorítására, részben a termelés csökkentésével. A kihívás az évtizedek lendületének feloldása lesz: a műanyag mindenütt jelenléte paradox módon szinte láthatatlanná tette.

Forrás: ,bloomberg