Afrikának pénzt kell keresnie fáival, hogy a világ elérje a nettó nullát

Afrikának pénzzé kell tennie fáit, hogy lassítsa a globális felmelegedést – mondta az AFC Capital Partners vezetője.

A kontinensen található a Kongó-medence trópusi erdője, amely méretét tekintve a második az Amazonas után, és a világ mangroveállományának csaknem egynegyede. Az erdők elnyelik a szén-dioxidot a légkörből, úgynevezett szén-nyelők létrehozásával mérsékelve a fosszilis tüzelőanyagok és más üvegházhatású gázforrások elégetésének hatásait.

„Ha megnézzük Afrikát, és azt mondjuk, mi a legnagyobb durranás a mérsékléssel kapcsolatban, az valójában nem energia, mert energiaéheztünk. Ez a mi erdőnk, a mangrovák” – mondta Ayaan Zeinab Adam, az AFC Capital Partners vezérigazgatója egy keddi interjúban. „Értéket kell teremtenünk az erdőkben élő emberek körül, mert ez az, ami megmenti a világot. Ez Afrika legnagyobb hozzájárulása a nettó nullához.”

Míg néhány afrikai ország, különösen Gabon, arra törekedett, hogy jutalmat kapjanak az erdőtakaró megőrzésére irányuló erőfeszítéseikért, nem tettek eleget természeti értékeik pénzzé tételére – mondta Adam a Bloomberg New Economy Gateway Africa konferencián a marokkói Marrakeshben. Cége, az African Finance Corp egyik egysége 2 milliárd dollárt kíván összegyűjteni az éghajlatváltozással szemben ellenállóképes infrastrukturális alapokhoz.

Több erőfeszítést kell tenni annak érdekében is, hogy az afrikaiak a szén és a fa helyett alternatív főzési tüzelőanyagot biztosítsanak az erdőirtás csökkentése érdekében – tette hozzá.

A kontinens fejlesztésére kell fordítani az erdőkből származó jövedelmet vagy hasznot szén-dioxid-kibocsátási egységek formájában, amelyeket a szennyezők vásárolnak kibocsátásuk ellensúlyozására, vagy az adósság-természetre csereügyleteket, amelyek a természeti javak védelmét szolgáló adósságcsökkentést jelentik. Mondott.

Forrás: ,bloomberg