Új-Zéland szigorítja a gazdaságok erdővé alakításával kapcsolatos szabályokat

Új-Zéland szigorítja az erdőtelepítési szabályokat, hogy jobban ellenőrizhesse a fakitermelésre vagy a szén-dioxid-kibocsátás ellentételezésére átalakított mezőgazdasági területek mennyiségét.

A kormány módosítja a szabályozást, hogy felhatalmazza a helyi tanácsokat annak eldöntésére, hogy melyik földterületet lehet erdőként használni – mondta Peeni Henare erdészeti miniszter szerdán Wellingtonban. A mezőgazdasági üzemek átalakítása során olyan szabványokat kell alkalmazni, mint a tűzkorlátok biztosítása és a tavak vagy vizes élőhelyek melletti telepítés korlátozása.

„Ezek a változtatások arról szólnak, hogy a megfelelő fát a megfelelő helyre hozzuk, mivel kevesebb fenyőerdőt ültetnek a mezőgazdasági területekre, és többet a kevésbé termékeny földekre” – mondta Henare. „Ez megfelelő egyensúlyt teremt azáltal, hogy hangot ad a közösségeknek, miközben nem korlátozza a földvásárlást vagy a gazdálkodók lehetőségét, hogy eladják a gazdaságukat annak, akinek akarják.”

A kormány reagál azokra az aggodalmakra, amelyek szerint a helyi és külföldi befektetők nagy mennyiségű új-zélandi mezőgazdasági területet vásárolnak fel, és fákkal ültetik be, akár az esetleges kitermelés céljából, akár állandó erdőként, amely vonzza a szén-dioxid-kreditet. A Beef+Lamb New Zealand esetében egy jelentés becslése szerint több mint 102 000 hektárt (252 000 hektárt) vásároltak átalakítás céljából 2020 januárja és 2022 júniusa között.

Henare szerint az erdészet évente mintegy 6,5 milliárd új-zélandi dollárral (4 milliárd dollár) járul hozzá a gazdasághoz, és több mint 35 000 munkahelyet biztosít.

„Az erdősítés megkötést biztosít a bruttó kibocsátás ellensúlyozására, bioenergiát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenet támogatására és a magasabb széntartalmú anyagok helyettesítésére” – mondta. „Azonban az egzotikus szén-dioxid-kibocsátású erdőgazdálkodás földhasználatának nagyarányú megváltoztatása, ha nem ellenőrizzük, és mindennemű gazdálkodási felügyelet vagy követelmények nélkül hagyjuk figyelmen kívül, nem szándékos hatást gyakorolhat a környezetre, a vidéki közösségekre és a regionális gazdaságokra.”

Forrás: ,bloomberg