Kanada nemsokára bejelntheti, hogy 2035-től csak EV-ket lehet venni az országban

Hírek szerint a kanadai kormány arra készül, hogy olyan szabályokat fogadjon el, amelyek előírják, hogy az országban értékesített összes új járműnek 2035-ig zéró károsanyag-kibocsátásúnak kell lennie.

A szövetségi kormány a következő napokban jelenti be az elektromos járművek elérhetőségi szabványának nevezett rendeletet, amelynek célja az új belsőégésű járművek értékesítésének fokozatos megszüntetése – jelentette a Canadian Broadcasting Corporation és a Toronto Star egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva. .

Az új szabályok értelmében a nulla károsanyag-kibocsátású járműveknek – beleértve az akkumulátoros elektromos, hidrogénüzemű és a hálózatról tölthető elektromos járműveket is – 2026-ban az összes új autóeladás 20%-át, 2030-ban 60%-át, 2035-ben pedig 100%-át kell kitenniük.

A jelentések szerint a kormány azt is szeretné biztosítani, hogy az elektromos járművek elérhetőek legyenek a kanadai fogyasztók számára, mivel a kínálat hiánya miatti aggodalmak miatt az elektromos autókat, teherautókat és SUV-okat más piacokra szállítják.

Az autógyártók krediteket szerezhetnek majd azért, mert a kitűzött időpontok előtt több elektromos járművet visznek piacra, valamint az elektromos járművek töltési infrastruktúrájába való befektetésért.

A Canada Environment and Climate Change szóvivője vasárnap nem válaszolt azonnal a kommentárra.

Az Egyesült Királyságban szeptemberben vezették be az elektromos járművek értékesítési mandátumát hasonló ütemezéssel – beleértve az új eladások 100%-át 2035-ig. Több mint egy tucat amerikai állam, köztük New York és Kalifornia rendelkezik elektromos járművek értékesítési mandátummal.

Joe Biden amerikai elnök kormánya áprilisban új kipufogógáz-kibocsátási határértékeket javasolt, amelyek hatékonyan arra kényszerítenék az autógyártókat, hogy 2032-ben minden harmadik személyautóból és kisteherautóból kettő elektromos modell legyen. A republikánusok éllovasa, Donald Trump a Biden elleni támadások gyakori pontjává tette az elektromos járművek iránti törekvést, mondván, hogy a politikák magasabb költségeket jelentenek az autóvásárlók számára, és az amerikai autósok állásainak elvesztéséhez vezetnek.