Egy közösségi finanszírozású startup ehető kávéscsészéket készít

Az ausztrál Good-Edi egy ehető tárolóedényre fogad, hogy leküzdje az összes polietilénnel bélelt eldobható terméket, amely hulladéklerakókba kerül.

Az eldobható italospoharaktól hemzsegő szemetes nagyon ismerős látvány minden nagy forgalmú kávézón vagy gyorséttermen kívül. Egy melbourne-i ebédidőben tett séta során Aniyo Rahebi és Catherine Hutchins kollégák több ilyen szemrevaló mellett elhaladtak, és úgy döntöttek, hogy leküzdik a hulladékkupacokat. Néhány hónappal később egy ötlethez jutottak: egy elvihető csésze, amit meg lehet enni.

Miután több száz órát töltöttek a konyhában és finomították koncepciójukat, a páros piacra vitte. A Good-Edi induló vállalkozása ehető, biológiailag lebomló, műanyagmentes alternatívát kínál a szokásos, polietilénnel bélelt papírpoharak helyett, amelyeket a kávéhoz használnak, és amelyek nagyrészt szemétlerakókba kerülnek, vagy elégetik.

A vállalat 2021-ben mintegy 148 000 ausztrál dollárt (98 000 dollárt) gyűjtött össze egy közösségi finanszírozási oldalon, és sütőcsapata jelenleg körülbelül napi 500 csészét állít elő ausztráliai ügyfelek számára, beleértve a kávézókat, pörkölőket és koncerthelyszíneket, egy külvárosi létesítményből. Melbourne. A Good-Edi célja a kibocsátás növelése és az értékesítés nemzetközi kiterjesztése ebben az évben.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint a világ évente több mint 250 milliárd műanyag bélésű papír italpoháron megy keresztül. A csészéknek csak körülbelül 1%-a kerül újrahasznosításra. Good-Edi szerint Ausztráliában naponta körülbelül 2,7 millió eldobható pohár kerül a hulladéklerakókba.

A Good-Edi terméke alkalmas forró italokhoz, például kávéhoz és teához, valamint hideg italokhoz. Körülbelül 250 receptmódosítás után az alapítók a rozsliszt, búzakorpa, zabkorpa, cukor, só, kókuszolaj és víz keveréke mellett döntöttek. Azt mondják, hogy a tartályuk körülbelül 40 percig ropogós marad egy forró csésze joe mellett, és körülbelül nyolc órán keresztül nem szivárog ki belőle a hideg ital.

„Nincs útmutató az ehető csésze elkészítéséhez, ezért ez nagy kihívás volt” – mondja Hutchins. A tesztelési szakaszban „sok-sok szivárgó pohárunk volt”.

Hutchins és Rahebi számára, akik összesen 20 éves tapasztalattal rendelkeznek az élelmiszer-feldolgozó és a csomagolási ágazatban, a Good-Edi még mindig csak mellékes. Arra törekednek, hogy megváltozzon a fogyasztói hangulat, és az italiparra nyomás nehezedik, hogy fenntarthatóbb szállítási lehetőségeket kínáljanak az eladások növelése érdekében, és kompenzálják azt a tényt, hogy tartályaik 1 ausztrál dollárral növelhetik egy csésze elvihető kávé árát.

Amikor a Bloomberg Businessweek egyik riportere nemrégiben kipróbált egy Good-Edi csészét, az olyan ízű volt, mint egy cukrozatlan búza keksz, amitől elgondolkodott: „A kávéivók szívesen felzabálják a cég innovációját, ha nem csemegének?”

Hutchins azt mondja, hogy bár egyesek azt szeretnék, ha a csésze édesebb lenne, ez az egyén szájpadlásától függ. „Szándékosan nem készítettük édeset, mert nem akartuk befolyásolni a kávé ízét” – mondja Hutchins. A Good-Edi csokoládéval bevont csészét is kínál, és azt tervezi, hogy hamarosan további lehetőségeket is bemutat az ízek szélesebb választékával.

A startup értékesítési prezentációja elsősorban a fenntarthatóságról szól, és a Good-Edi szerint kínálata jobb a környezet számára, mint egy műanyag bélésű papírpohár, még akkor is, ha nem eszik meg. Az ehető edény házilag komposztálható, és ha kidobják a szemétbe, a cég szerint két-hat hét alatt elromolhat. A Good-Edi szerint az egyik csészéje, amely helyi alapanyagokból készül, 0,08 kilogramm szén-dioxid-egyenértéket termel élettartama során – ez a mérés a különböző üvegházhatású gázok összehasonlítására szolgál. Ez mintegy 27%-kal alacsonyabb, mint a tengerentúlról importált szabványos papírpohárból előállított 0,11 kilogramm – állítja a cég saját elemzése alapján.

Nehéz összehasonlítani a termékek környezeti hatását, és gyakran nem kívánt következményekkel járhat. Például a hulladéklerakókba kerülő élelmiszer metánt termel, amely egy erős üvegházhatású gáz, amely a globális hőmérséklet-emelkedés körülbelül 30%-áért felelős. A mezőgazdaság, a fosszilis tüzelőanyagok és a hulladék az emberi tevékenységből származó metán fő forrásai.

A teljes életciklus szigorú értékelése nélkül, amely figyelembe veszi a társadalmi, gazdasági és környezeti tényezők széles skáláját a beszerzéstől az élettartam végéig, nem lehet tudni, hogy az ehető kávéscsészék jobbak-e, mint az eldobható papírból készültek. Rachel Meidl, a a Rice Egyetem Baker Intézetének energetikai és környezetvédelmi munkatársa – mondta egy e-mailben. „A fenntarthatóság egyensúlyt teremt a közgazdaságtan és a legkevésbé energia- és erőforrás-igényes utak, valamint a legjobb környezeti teljesítmény és társadalmi eredmények között az életciklusokon és az ellátási láncokon keresztül” – mondta Meidl.

Ezek az értékek gyakran ütköznek a kényelemmel, ami a fő gyorséttermi márkák profitja szempontjából kulcsfontosságú étel- és italtrendek nagy részét befolyásolja. Ismail Sutaria, a Future Market Insights Inc. tanácsadója szerint a műanyaggal bélelt forróitalos papírpoharak felhasználása több mint 9%-kal fog növekedni a 2025-ig tartó három évben, és addigra a fogyasztás eléri az évi 166 milliárd egységet. , akinek a székhelye az indiai Pune-ban található.

De a nagy márkák is tisztában vannak a fogyasztók növekvő nyomásával, hogy olyan termékeket készítsenek, amelyek kisebb hatással vannak a bolygóra. A Starbucks Corp. tavaly közölte, hogy az évtized végére 50%-kal kívánja csökkenteni a hulladék mennyiségét, és eltér az egyszer használatos műanyagoktól, és hat regionális piacon teszteli az újrafelhasználható poharak programjait. A McDonald’s Corp. olyan konténereket is tesztel, amelyek fogyasztás utáni műanyag és bioalapú anyagok keverékéből készültek.

A Good-Edi nem az egyetlen startup, amely ehető edényeket gyárt. Egy lett startup több különböző ízű ehető csészéket, valamint zabrostból készült kanalakat és kakaóhéjat és tésztából készült szívószálat kínál, míg a bolgár székhelyű Cupffee 2018-ban megkezdte a kávé vagy tea tárolására tervezett ehető edényeinek ipari gyártását.

Az ehető poharak részleges megoldást kínálnak a műanyaggal bélelt papírtartályok környezeti hatásaira azáltal, hogy csökkentik a hulladék mennyiségét és biológiailag lebomló alternatívát kínálnak – mondta Sutaria egy e-mailben. „Azonban praktikusságuk, méretezhetőségük, költséghatékonyságuk, a szabályozásnak való megfelelésük és a fogyasztói elfogadottságuk fontos tényezők, amelyeket figyelembe kell venni általános fenntarthatóságuk és életképességük megoldásként.”

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-19/edible-coffee-cups-from-good-edi-could-cut-environmental-waste?srnd=green&leadSource=uverify%20wall