Franciaország nyeri a teret a megújuló energiaforrások kihagyására tett ajánlatban

Franciaország közelebb került ahhoz, hogy kimaradást biztosítson az Európai Unió azon terveiből, hogy ebben az évtizedben jelentős mértékben növelje a megújuló energiaforrásokat, hogy jobban elszámolhasson nukleáris ágazatával.

A témában jártas emberek szerint a blokk 27 tagállama szerdán tárgyal a parlamenttel kötött mérföldkőnek számító megállapodás újbóli megnyitásáról, amely az energiamix legalább 42,5 százalékára növeli a megújuló energiaforrásokat.

Franciaország a megállapodás szövegének módosítását sürgette a gázüzemű ammóniagyárak korszerűsítéséhez szükséges költségekkel és idővel kapcsolatos aggodalmak miatt, hogy azok megújuló villamos energiával előállított hidrogént használjanak. Következetesen azzal érvelt, hogy az atomenergiát, amely nem termel kibocsátást, hasonlóan kell kezelni, mint a megújuló energiaforrásokat, például a szél- és a napenergiát.

A blokk soros elnökségét betöltő Svédország szerdán bemutatja az országoknak a jogszabály előzetes részének módosítását, hogy Franciaország mentességet kaphasson ezekre a létesítményekre, mindaddig, amíg elállnak a fosszilis tüzelőanyag-alapú hidrogéntől. , a Bloomberg által látott dokumentum szerint.

A megállapodás újbóli megnyitása nagy nyereség lenne Franciaország számára, mivel egy ilyen lépés rendkívül szokatlan az uniós jogalkotási folyamatban. A parlament és a tagállamok idén márciusban állapodtak meg álláspontjukról, mielőtt Párizs az utolsó pillanatban közbeszólt, hogy erősebb támogatást nyerjen.

Svédország szeretné megszerezni a tagállami tisztviselők támogatását az energiaügyi miniszterek jövő heti találkozója előtt, ahol a megújuló energiákkal kapcsolatos bármilyen vita háttérbe szoríthatja az EU villamosenergia-piacának átalakításáról szóló közös álláspontra irányuló törekvést.

Németország és Spanyolország korábban felszólított, hogy megakadályozzák a megállapodás újbóli megnyitását, és még nem világos, hogy a parlament tárgyalói beleegyeznének-e egy ilyen lépésbe. Németország az év elején hasonló, 11. órás beavatkozást hajtott végre annak biztosítására, hogy az úgynevezett e-üzemanyagokkal működő belsőégésű motorokat a 2035-ös leállás után engedélyezzék. Ez a lépés nem járt vissza a megállapodás szövegébe.

Míg az EU-nagykövetek szerdán kapják meg az első lehetőséget, hogy alátámasszák a szöveget, több időre lesz szükségük annak megvizsgálásához – mondták az emberek. A tagállamok újabb találkozóját pénteken tervezik.

Forrás: ,bloomberg